Hvem kan du snakke med om rus?

Hvis du sliter med rusavhengighet er det viktig å be om hjelp slik at du ikke må håndtere situasjonen alene. Alle trenger å snakke med noen, og kanskje spesielt om man sliter med avhengighet eller annen sykdom.

Hva er egentlig rusavhengighet? Les mer om det her.

Snakk med dine nærmeste hvis du kan

Hvis du kan, er det fint om du forsøker å snakke med noen av dine nærmeste om situasjonen. Dette kan være familie eller venner, eller andre du kjenner godt og stoler på. Å prate om problemene sine med noen kan gjøre de lettere å takle, og du får støtte og trøst på veien. Om du ikke føler du har noen å betro deg til, finnes det alltid andre alternativer.

Helsesøster, fastlege eller annet helsepersonell er der for deg

Dersom du er student eller elev kan du snakke med en helsesykepleier eller annen helsetjeneste på ditt studiested. Helsepersonell har alltid taushetsplikt, og kan hjelpe deg å finne alternativer og mulgheter for å løse situasjonen du er i. Den kanskje beste løsningen er å snakke med fastlegen din. En fastlege kan hjelpe deg med både psykiske og fysiske helseplager, også avhengighet. Legen har alltid taushetsplikt.

Er du bekymret for andre?

Hvis du er bekymret for din egen eller andres situasjon kan det være lurt å be om råd, spesielt hvis du mistenker at det kan ha fysiske eller psykiske konsekvenser.
Vil du vite mer om pasientrettigheter for rusavhengige? Her kan du lese om øyeblikkelig hjelp, og spesialisthelsetjenesteloven.

Det finnes alltid noen å snakke med

Selv om du føler du ikke har noen å snakke med, kan du alltid ringe anonymt til en av disse hjelpelinjene.

RUStelefonen har både telefon og chat. Besøk dem her.

Hjelpetelefonen Mental helse er døgnåpen og svarer hver eneste dag. Besøk dem her.

Ivareta pårørendetelefon er et tilbud til pårørende hvor man kan snakke med andre pårørende som har vært i samme situasjon. Besøk dem her.

BaRsnakk – Barn av rusmisbrukere er en anonym chat for barn av rusmisbrukere. Besøk dem her.

Be profesjonelle om hjelp – Mestringshusene er her for deg

Vi i Mestringshusene Tysnes kan hjelpe deg om du eller noen nær deg har et rusproblem. Vår døgnbehandling på Tysnes er godkjent av Helfo og godkjent for TSB. Vår behandling er basert på medmenneskelighet, og foregår i behagelige og vakre omgivelser på Tysnesøya.

Trenger du å snakke med noen om rusavhengighet?

Hvis du behøver å snakke med noen om rusavhengighet, kan vi i Mestringshusene hjelpe deg. Vi kan gi deg råd, og bistå i en vanskelig situasjon. Ring oss i dag på nummer 41 32 29 99, eller kontakt oss her.