Ulike former for avhengighet

Noen er avhengige av legale medikamenter, andre av illegale rusmidler eller alkohol. Et begynnende misbruk kan fort utvikle seg til en avhengighetssykdom.

Vi i Mestringshusene vet alt om hvor vanskelig det er å innrømme overfor seg selv at man er avhengig. Vi vet også altfor godt hvor vanskelig det er å bli kvitt avhengigheten – men vi vet at du kan bli frisk! Vi har en grunnleggende tro på at alle mennesker kan leve rusfrie gode liv. Og vi vil gjerne hjelpe deg dit.

Hva betyr det å være alkoholiker?

Alkoholisme er et begrep som betegner alkoholavhengighet. Det betyr at en person drikker oftere og inntar større mengder alkohol enn det som er normalt og det som anbefales. Det fører også ofte til konsekvenser for personen og andre i  dens nærhet. Inntaket går også utover vedkommenes fysiske og psykiske helse.

Alkoholisme knyttes også til et ukontrollert inntak – at man ikke klarer å stoppe når man først har begynt, og man ikke klarer å la vær å drikke.

Hva vil det si å være avhengig av illegale rusmidler?

Det finnes en lang rekke illegale rusmidler. Kokain, amfetamin, MDMA, heroin og cannabis er noen eksempler. Det finnes også mange typer syntetiske rusmidler på markedet, og det dukker statig opp nye. Alle disse rusmidlene er ulovlige i Norge, og det er svært skadelig å innta dem, selv i små mengder. Illegale rusmidler er også som regel svært avhengighetsskapende og vanedannene. Mange som som eksperimenterer med rusmidler blir ofte avhengige.

Hva vil det si å være pillemisbruker?

Et pillemisbruk defineres ved at vedkommende fortsetter inntaket av piller selv om personen er klar over at det medfører problemer eller at man tar høyere doser enn foreskrevet. Et pillemisbruk er et svært bredt begrep, som dekker alt fra regelmessig til ukontollert bruk av piller som gir en ruslignende effekt, til en smertestillende når det egentlig ikke er et behov.

Men et misbruk er nødvendigvis heller ikke det samme som en avhengighet. Likevel er det sånn at mange misbruker piller med vanedannende egenskaper, og da kan det være nødvendig med hjelp til å trappe ned og kutte ut bruken, i tilleggg til å få hjelp og terapi til å holde seg borte fra det.

Hva vil det si å være spilleavhengig?

Det er de siste tiårene blitt et stadig større fokus på spillavhengighet. Det rammer mange, og er antageligvis store mørketall. Spillavhengighet betegnes av at man ikke klarer å kontrollere tiden og pengene man bruker på spill. I dag behandler vi ikke spillavhengighet hos Mestringshusene, men der som man i tilegg lider av rus- eller alkoholmisbruk kan vi hjelpe deg. Vi ønsker alle som sliter med dette, både de som selv opplever å være spilleavhengige og deres pårørende, et liv fritt for avhengighet. Søk hjelp for spillproblemer hos Lotteri- og stiftelsestilsynets hjelpelinje.

Kontakt oss i Mestringshusene Tysnes

Er du avhengig av alkohol, piller eller illegale rusmidler? Ikke stå i det alene, vi er her for å hjelpe deg. Du finner vår kontaktinformasjon her. Du kan også nå oss på telefon 41 32 29 99.
Du kan hele tiden holde deg oppdatert på ventetiden ved vårt behandlingssted på Tysnes. Få oppdatert informasjon på Helsenorge.no sine hjemmesider.